loading spinner Neem contact op
close

Contactformulier

Refresh the code

 

Arabica of Robusta?

Men ziet koffie als een standaard consumptie goed. Dit is alleen niet helemaal juist. Er zijn namelijk circa zestig koffiesoorten waarvan er maar twee drinkbaar zijn: namelijk die van Arabica en Robusta plant.
Arabica koffie is wereldwijd die meest gedronken koffiesoort. De Arabica koffie beslaat zo’n 70% van het totaal aandeel van koffie. De Robusta koffie vult de overige 30%. De Arabica plant groet op extreme hoogte, zo ongeveer 1500 meter boven de zeespiegel. De Arabica plant groeit rond de hoger gelegen streken bij de evenaar. Denk hierbij aan Midden-Amerika en Zuid-Amerika.

Van nature maakt een koffieplant cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten. Zonder dit slimme afweermechanisme zou de plant het namelijk niet overleven. Omdat Arabica planten om extreme hoogte groeien, komen ze minder in aanraking met parasieten. Om die reden maakt de Arabica plant ook minder cafeïne aan.   

De Robusta plant groeit een stuk lager dan de Arabica plant. De Robusta plant groeit in gebieden in Zuidoost-Azië. Doordat de plant lager groeit en dus meer weerbaarheid nodig heeft tegen parasieten, is het cafeïne gehalte ook aanzienlijk hoger. Wel tot twee keer zo hoog als bij Arabica koffie. Hierdoor heeft de Robusta een vollere en intensere smaak dan de Arabica plant.

De Arabica koffie wordt door velen gezien als een fijne koffie met een zoetige en fruitige smaak. De Robusta koffie is een stevige en bittere koffie die wordt gekenmerkt met een houtigere en graanachtige smaak. Kunt u niet kiezen welke koffiebonen er voor u de beste keuze zijn? Dan is er gelukkig nog altijd de melange met Arabica en Robusta. Zo kunt u alsnog van beide koffiesoorten genieten.

Bent u benieuwd welke koffie voor uw organisatie de beste is? Kom het proeven bij de koffieboer.