loading spinner Neem contact op
close

Contactformulier

Refresh the code

 

Over koffie

Er was eens.. Het zou zo het begin van de koffie historie kunnen zijn. De vele verhalen rond de herkomst van koffie doen sprookjesachtig en mythisch aan. Maar feit blijft; we weten het niet!

Verhalen komen uit verschillende landen, van het Ethiopische Kaffa tot Mocha (mokka) in Yemen, uit verschillende tijden en van verschillende religies. Laten we die van de dansende geiten kort toelichten;
Een geitenhoeder welke met zijn kudde geregeld door eenzelfde weide trok, bemerkte vreemd en druk gedrag van de geiten na het eten van bessen van een bepaalde plant. Nieuwsgierig naar de oorzaak van de dansende geiten is de geitenhoeder zelf met de bessen aan de haal gegaan. Na het koken van de bessen en het drinken van de warme drank kon hij ’s nachts mee dansen met zijn geiten. Voilá cafeïne.

De koffiestruik

Er zijn twee verschillende coffea koffiestruiken, de Robusta en de Arabica. Beschermd door een klein laagje vruchtvlees vindt je in elke bes twee bonen terug. Leuk weetje; voor 500 gram gebrande koffie zijn zo’n 4000 bonen nodig! Er zijn maar weinig producten waar zoveel tijd en inspanning moet worden geïnvesteerd.

De struiken groeien in de tropische zones rond de evenaar en kunnen per gebied verschillen van kleur. Na het planten duurt het 4 tot 5 jaar voordat deze voor het eerst vruchten draagt. Er zijn een of twee oogstmomenten maar door de wispelturige groei van de vruchten kunnen er zowel rijpe als onrijpe bessen aan een tak zitten wat handplukken zo belangrijk maakt. Daarnaast is geautomatiseerd vaak niet mogelijk door de onherbergzame gebieden waar de struiken groeien.

 

Plukken, drogen, branden

De bessen van de koffiestruik worden dus veelal met de hand geplukt. Er zijn vervolgens twee technieken om de bonen uit de bessen te halen, dit gaat via de gewassen (natte) methode of de ongewassen (droge) methode. In beide methoden worden de bessen eerst gewassen, er komt dus wel water bij kijken! Daarna wijken de methoden af, bij de droge methode worden de bessen 3 weken gedroogd in de zon waarna de bonen worden ontdaan van het gedroogde zilvervlies, het vruchtvlees en de schil om zo de bonen te onthullen. Bij de natte methode worden na het spoelen van de bessen worden deze al ontdaan van schil en vruchtvlees waarna alleen het hoornvlies nog om de bonen heen zit. Zo worden ze te drogen gelegd, zo’n twee weken, waarna ze minimaal een maand worden opgeslagen. Als de bonen dan klaar zijn voor uitvoer wordt in een fabriek de hoornschil nog verwijderd waarna de rauwe bonen overblijven.

Nu kunnen de bonen gebrand worden!

Licht gebrand, donker gebrand..  hier worden de smaken van de koffie die u drinkt tot in de puntjes verfijnd. Iedere koffie is anders samengesteld en wordt anders gebrand. Voor ons Private Label hebben wij onze eigen bonen en eigen branding door onze gecertificeerde barista geperfectioneerde in heerlijk smakende koffie voor u op werk en thuis.